Malochov v Sedlečku na Táborsku bude utracen ve čtvrtek

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sedlečko (Táborsko) 18. ledna (ČTK) - Drůbež z malochovu v Sedlečku u Soběslavě na Táborsku nakaženou ptačí chřipkou veterináři utratí ve čtvrtek. Ve vesnici jsou i další malochovy. Veterináři tam dnes potvrdili třetí ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji. V nakaženém chovu je 44 kusů drůbeže. Podobných malých chovů pro vlastní potřebu je ve vesnici hodně. ČTK to dnes řekl majitel nakažené drůbeže Václav Čechtický. V dozorovém pásmu jsou podle veterinářů i komerční chovy, počty ptactva v nich zjišťují.

Chovatel Čechtický má deset hus, dvacet kachen a zhruba deset slepic.

\"Veterinární správa Tábor odvezla sedm kusů, šlo to poměrně rychle. Šel jsem ráno krmit, našel jsem tři a mezitím, než přijel veterinář, odešly další čtyři. Nalétly mi sem divoké husy a asi to bylo od nich,\" řekl ČTK Čechtický, který chová drůbež 20 let a nikdy problémy neměl.

\"Musíme vyhlásit mimořádné opatření, zítra (ve čtvrtek) na místo vyjedeme s hasiči a Policií České republiky a chov utratíme. Jsou tam i komerční chovy, budeme muset řešit další chovatele,\" řekl dnes ČTK bez dalších podrobností ředitel krajské veterinární správy František Kouba.

Jak dnes řekl ČTK starosta Sedlečka Vlastimil Bočánek (Jihočeši 2012), Čechtický chová drůbež jen pro své účely a drůbež má venku na dvoře.

\"Létají mu tam kachny, tak si myslím, že tato zvířátka mu přinesla ptačí chřipku. Jinak v Sedlečku žádný jiný úhyn není,\" řekl starosta.

Dnes se zároveň potvrdila choroba u volně žijící labutě a kachny na vodní nádrži Jordán v Táboře. Mimořádná opatření tam veterináři nechystají. \"Jen to registrujeme a informujeme okolí, platí obecně daná opatření pro chovy drůbeže a nařízení státní veterinární správy z 10. ledna. Přes víkend jsme s hasiči sebrali pět labutí, po jedné v Jindřichově Hradci, Táboře, Plané nad Lužnicí a dvě v Českých Budějovicích,\" řekl ČTK Kouba.

V Jihočeském kraji dosud veterinární správa potvrdila dvě ohniska ptačí chřipky. První se objevilo v minulém týdnu v Chotčinách na Táborsku, kde museli veterináři zlikvidovat pět desítek kusů drůbeže, druhé v Libějovicích na Strakonicku, kde 17. ledna utratili 86 kusů drůbeže u chovatele, jenž se stará přibližně o 130 kusů drůbeže, 51 slepic a 35 kachen. Další ohnisko je v rakouském Gmündu v těsném sousedství Českých Velenic na Jindřichohradecku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK