Dolar po propadu oživuje, libra ztrácí část zisků

18.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. ledna (ČTK) - Americký dolar po sérii ztrát, které vyvrcholily úterním propadem, v dnešním obchodování na devizových trzích mírně oživuje. Britská libra, která v úterý vzrostla o více než tři procenta, naopak část těchto zisků ztrácí.

Index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti měn, po 17:00 SEČ zpevnil o 0,25 procenta na 100,58 bodu a smazal část úterního propadu na minimum od 8. prosince. Dolar proti euru stoupl o 0,2 procenta na 1,0690 USD a vůči jenu posílil o 0,6 procenta na 113,32 JPY.

Americké měně mírně pomohly údaje o růstu inflace a silném prosincovém výkonu průmyslové výroby v USA. Analytici však dnešní pohyb označují spíše za reakci na úterní prudký pokles, uvedla agentura Reuters.

Dolar od listopadového zvolení Donalda Trumpa prezidentem výrazně rostl v sázkách na to, že nová vláda podpoří hospodářský růst, což povede k nárůstu inflace a rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb. Letos už ale dolar oslabuje a po nedávném Trumpově negativním vyjádření k silnému dolaru kurz americké měny výrazně klesl.

Britská libra proti dolaru klesla o 0,7 procenta na 1,2332 USD. V úterý po předložení vládního plánu na odchod Británie z EU včetně jednotného trhu získala britská měna nejvíce za minimálně 18 let, uvedl Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK