Odkoupení OKD za korunu by bylo mrháním peněz, míní Babiš

23.01.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. ledna (ČTK) - Návrh na odkoupení těžební společnosti OKD státním podnikem Diamo za jednu korunu, jak ho dnes představil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), je podle ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše nesmysl a mrhání peněz daňových poplatníků. Jde o populistický návrh související s blížícími se volbami, řekl ČTK.

\"Potom, co stát prodal OKD pod cenu a nečinně přihlížel, jak bylo OKD vytunelováno, tak teď přichází kolega Mládek s návrhem, který by stál daňové poplatníky další peníze,\" uvedl.

Babiš zopakoval, že OKD by měl koupit privátní investor. \"Proces prodeje probíhá, tak nechápu, proč se ho kolega Mládek snaží narušit,\" uvedl.

I Mládek dnes řekl, že by si nejvíce přál, aby OKD koupil soukromý investor, který by mimo jiné zaplatil a zajistil postupný útlum těžby a zaměstnanost v regionu. Návrh ministerstva průmyslu považuje za důležitý ve chvíli, kdy by podobná nabídka od některého z investorů nepřišla. S insolvenčním správcem firmy Lee Loudou, který bude o případném prodeji podniku rozhodovat, podle ministra stát dohodu nemá, ani mít nemůže, protože by šlo o nepatřičný zásah státu.

Návrh na odkoupení společnosti státním podnikem ministr pošle do připomínkového řízení. Babiš se nechtěl vyjádřit k tomu, zda bude požadovat jednání o sporném návrhu na koaliční radě.

Výhrady má vicepremiér i k případnému novému vlastníkovi OKD. \"Diamo nebylo schopné zvládnout ani ostravské laguny,\" poznamenal. Státní podnik má na starosti správu a sanace lagun po chemičce Ostramo, které jsou jednou z největších ekologických zátěží v Česku. Jejich čištění provázejí problémy a termín se stále posouvá.

rem rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK