Počet zahájených staveb bytů v ČR loni klesl o 14 procent na 5870

07.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. února (ČTK) - Stavební firmy v Česku loni zahájily stavbu 5870 bytů v bytových domech, meziročně o 14,3 procenta méně. V Praze, kde je bytová výstavba největší, počet těchto staveb meziročně klesl o 56,8 procenta. Počet zahájených staveb rodinných domů vzrostl o 15,6 procenta na 15.865. Zhruba čtvrtina se týkala Středočeského kraje. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Největší počet zahájených staveb bytových domů loni připadal na Prahu s podílem 29 procent. Následovaly Středočeský (16,2 procenta), Jihomoravský (15 procent) a Plzeňský kraj (14,2 procenta).

V Praze se loni začalo v bytových domech stavět 1707 bytů, meziročně o 56,8 procenta méně. V prosinci se jejich počet v porovnání s předchozími 11 měsíci téměř zdvojnásobil. Za celý loňský rok přitom developeři v Praze prodali 6650 nových bytů. \"Razantní snížení počtu zahajovaných bytů přitom představuje zásadní problém pro stavebnictví. V dohledné době dvou, maximálně tří let se totiž negativně promítne do počtu dokončených bytů. Obrovská disproporce mezi zahájenými a prodanými byty se již nyní odráží v růstu cen nových bytů, loni o 19,5 procenta,\" uvedl předseda představenstva developerské společnosti Central Group Dušan Kunovský.

Podle generálního ředitele konkurenčního Ekospolu Evžena Korce stojí za nízkým počtem zahájených staveb extrémní složitost povolovacího procesu. \"Vždyť povolit větší bytový dům trvá i celou dekádu. V takovém prostředí se nedá reagovat na aktuální potřeby společnosti. Bohužel končící politická reprezentace s tímto stavem i přes opakované proklamace neudělala vůbec nic. A s blížícími se volbami bude situace ještě horší,\" uvedl Korec.

Počet nově rozestavěných rodinných domů loni meziročně vzrostl o 15,6 procenta na 15.865. Nejvíce jich připadalo na Středočeský (25,4 procenta), Jihomoravský (13,2 procenta) a Moravskoslezský kraj (deset procent). Podíl Prahy nepatrně klesl na 3,8 procenta.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali stavební firmy a jednotlivci loni stavět 27.224 bytů, meziročně o 3,2 procenta více. V porovnání s rekordním rokem 2007 byl jejich počet 37,8 procenta nižší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK