Sobotka chce spojit jednání o mzdách řidičů a penězích na silnice

20.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. února (ČTK) - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) chce při dnešním jednání s hejtmany spojit téma platů řidičů v regionální dopravě a financí na opravy silnic. Před zasedáním novinářům řekl, že podstatné je, aby se peníze dostaly z krajů k přepravcům, kteří šoféry platí. \"Budeme jednat v kontextu celkových možností,\" popsal Sobotka plánovanou diskusi. Připomněl, že vláda chtěla poslat krajům peníze na opravy silnic nižších tříd ve stejném rozsahu jako loni a koncem minulého týdne se ukázalo, že by částka mohla být vyšší.

O zvýšení mezd řidičů autobusů zhruba o třetinu rozhodla vláda na podzim. Mzdy měly vzrůst už od letošního ledna. Kraje ale chtějí, aby zvýšení mezd zčásti zaplatil i stát.

\"Dnes budeme mluvit komplexně, budeme mluvit nejen o otázce mezd řidičů, ale budeme mluvit také o příspěvku na opravu silnic druhé a třetí třídy,\" uvedl Sobotka. ČSSD požadovala, aby do oprav silnic šly tři miliardy korun, ministr dopravy za ANO Dan Ťok připravil návrh o třetinu nižší. V pátek Ťok a jeho stranický šéf a ministr financí Andrej Babiš informovali, že k dispozici by mohly být čtyři miliardy korun.

Ze Státního fondu dopravní infrastruktury je možné uvolnit 2,5 miliardy a 1,5 miliardy korun by šlo z rozpočtové rezervy. Předsedkyně rady Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO), s níž ministři dopravy a financí jednali, to označila za pozitivní zprávu pro všechny kraje.

Když vláda schválila nařízení o zvýšení mezd řidičů, Asociace krajů uvedla, že opatření bude stát víc než miliardu korun. Podle Babiše jsou ale kraje schopny zaplatit navýšení platů pro řidiče autobusů ze svého. Poukazuje na to, že díky lepšímu výběru daní si kraje meziročně polepšily o 7,85 miliardy korun.

Dopravní odboráři vyhlásili před dvěma dny kvůli mzdám řidičů stávkovou pohotovost, protože slíbené zvýšení mezd podle nich respektuje jen minimum zaměstnavatelů. Odborové organizace v Ústeckém kraji už ohlásily stávku na 8. března. Kraje, které dopravu linkovými autobusy objednávají, šoféry vyzvaly, aby od protestu upustili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK