Snížení DPH na vodné by zákazníci poznali, tvrdí vodohospodář

22.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Snížení daně z přidané hodnoty (DPH) na vodné a stočné by okamžitě snížilo ceny pro koncové zákazníky, řekl dnes v rozhovoru s ČTK obchodní ředitel pro rozvoj v oblasti vodního hospodářství Veolie Ondřej Beneš. Například v Praze by to podle něj bylo zlevnění o zhruba čtyři koruny za metr krychlový. Pražané aktuálně platí na vodném a stočném 85,42 koruny za metr krychlový. Možnost snížení daně ze současných 15 na deset procent dříve podpořil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

V Praze se o provoz vodovodů a kanalizací starají Pražské vodovody a kanalizace, které vlastní francouzská Veolie. Samotná infrastruktura je majetkem města, správcem majetku je městem vlastněná Pražská vodohospodářská společnost. \"Vlastník schvaluje kalkulaci vodného a stočného bez DPH. Když se sníží DPH, tak se sníží automaticky cena,\" vysvětluje Beneš.

Cena vody v Praze by stoupat v následujících letech o více než inflaci nemusela. Mohly by ji však podle Beneše významněji ovlivnit zásahy státu, například pokud by se zásadně změnily environmentální limity a poplatky například za vypouštění odpadních vod. Navýšení cen by také bylo nutné, pokud by se vlastník rozhodl pro větší rozvoj vodohospodářského majetku. \"Vybudování nových sítí a objektů na síti sebou nese nutnost odpovídající tvorby zdrojů v cenách pro vodné a stočné,\" doplnil.

Rozvoj vodárenské infrastruktury se v ČR podle Beneše přes velké investice v posledních letech oproti minulému století zpomalil, připojují se hlavně malé aglomerace. \"U větších aglomerací vidíme významné rozšiřování zejména developerskou činností u Prahy a Brna,\" upozornil.

Loni činily ztráty vody v pražské vodovodní síti 14,2 procenta. To je meziroční zlepšení o 3,4 procenta. Ještě v roce 2000 byly ztráty vody 34,17 procenta a v roce 1996 dokonce přes 43 procent. Vodárenské společnosti z Německa ale ukázaly, že ztráty mohou jít i pod deset procent. Ovšem vždy je třeba masivních investic včetně systematické výměny vodovodních řadů.

Vlastníkem PVK je francouzská firma Veolia. Z tržeb přes šest miliard korun ročně se Praze za pronájem vrací 2,3 miliardy korun a více než miliardu dává každoročně do oprav a údržby provozovaného majetku. Podle předběžných výsledků loni klesl oproti předchozímu roku čistý zisk PVK o sedm milionů korun na 526 milionů Kč při zvýšení obratu na 6,8 miliard Kč. Společnost uvedla, že celý zisk vyplatí jedinému akcionáři, tedy Veolii. Z původní investice se francouzskému vlastníkovi podle Beneše zatím nevrátila zdaleka ani polovina.

drh ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK