Beneš: ČEZ řeší, zda nenajít Škodě Praha strategického partnera

23.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Energetická společnost ČEZ řeší, zda nenajít strategického partnera společnosti Škoda Praha, kterou stoprocentně vlastní. V rozhovoru s ČTK to řekl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Nový partner by podle něj mohl firmu dostat na rozvojové trhy. Možností je také použít firmu jako subjekt, který by mohl fungovat více v proexportní politice pro český stát, uvedl.

Debata o budoucnosti Škody Praha se podle něj povede celý letošní rok. Možností je jak to, že by firma zůstala pod ČEZ, tak to, že bude kompletně prodána, případně že v ní koupí investor pouze určitý podíl, dodal.

Škoda Praha je největším českým dodavatelem energetických celků a jejich technologických částí, schopným dodat energetické dílo od projektové dokumentace přes realizaci a montáž až po uvedení do provozu a zajištění záručního a pozáručního servisu.

V loňském roce firma podepsala smlouvy na výstavbu uhelné elektrárny Pljevlja v Černé Hoře. Projekt by měl podle dřívějších informací stát asi 9,5 miliardy korun. Zařízení má výkon 250 megawattů, tedy jako osmina Jaderné elektrárny Temelín. Škoda Praha zvítězila v konkurenci devíti firem. Letos oznámila, že bude při stavbě elektrárny spolupracovat se společností General Electric (GE).

Radek Doležal rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK