Britská RBS je devátým rokem ve ztrátě, zisk čeká příští rok

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. února (ČTK) - Britská bankovní společnost Royal Bank of Scotland (RBS) loni hospodařila se ztrátou 6,96 miliardy liber (224 miliard Kč), což je proti ztrátě 1,98 miliardy GBP v roce 2015 více než trojnásobek. V červených číslech je přitom banka už devět let, dnes ale spolu s výsledky hospodaření oznámila, že letošek by mohl být už posledním ztrátovým rokem.

Banka je nyní uprostřed dlouholeté a rozsáhlé restrukturalizace, která zahrnuje prodej aktiv i snížení pracovních míst. Kromě toho se ústav potýká s řadou soudních sporů. Právě ty, vedle nákladů na restrukturalizaci, stojí z převážné většiny za loňskou ztrátou. Na právní spory a poplatky si banka dala stranou téměř šest miliard liber. Jen řešení sporu kolem prodeje hypotečních cenných papírů ve Spojených státech ji zřejmě přijde na 3,1 miliardy liber.

Banka se sídlem v Edinburghu hodlá v příštích čtyřech letech snížit náklady o dvě miliardy liber. Tento krok znamená uzavírání poboček i propouštění. \"Pobočky byly a budou uzavírány, změní se jejich struktura, stejně jako styl práce jejich zaměstnanců,\" řekl v rozhovoru s BBC šéf banky Ross McEwan. Banka již zrušila tisíce pracovních míst a soustředila se na podporu internetového bankovnictví.

RBS předpokládá, že letošek bude posledním rokem, kdy bude v červených číslech. Uzavřela by tak nejtemnější kapitolu za zhruba 290 let, co existuje. Její ztráty od globální finanční krize, která se objevila v roce 2007, přesáhly 58 miliard liber.

RBS byla v minulosti po krátkou dobu největší bankou světa podle objemu aktiv. S příchodem globální finanční krize ale banku v roce 2008 musel zachraňovat stát, který v ní stále vlastní 73 procent akcií. Její záchrana stála daňové poplatníky zhruba 45 miliard liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK