Prodej chytrých telefonů v Německu loni poprvé klesl

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 24. února (ČTK) - Prodej chytrých telefonů v Německu loni po letech růstu poprvé klesl. Obchodníci prodali téměř 23,2 milionu přístrojů, o 7,6 procenta méně než v předchozím roce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé sdružení pro spotřební a domácí elektroniku gfu.

Průměrná cena chytrého telefonu sice vzrostla o 5,3 procenta, celkové tržby za jejich prodej ale o 2,7 procenta klesly a dosáhly 9,6 miliardy eur (259,4 miliardy Kč).

\"Trh je nasycen, letos by měl zůstal stabilní,\" poznamenal předseda gfu Hans-Joachim Kamp. I přes mírný pokles prodeje zůstávají chytré telefony největším segmentem trhu spotřební elektroniky.

Loni se podle gfu v Německu snížil i celkový obrat sektoru se spotřební elektronikou a zaostal za očekáváním. Celkem se prodaly reproduktory, televizory, telefony a další elektronika za 26,6 miliardy eur, což bylo o čtyři procenta méně než v roce 2015. Příjmy z prodeje tradiční zábavní elektroniky se snížily o 4,4 procenta. Pokles ale zaznamenal i prodej notebooků, osobních počítačů a tabletů, a to jak podle tržeb, tak podle objemu prodeje.

Velkou nadějí pro odvětví jsou velké televizory s vysokým rozlišením. Tržby z jejich prodeje se loni zvýšily o 173 procent na 124 milionů eur. Daří se i takzvaným nositelným přístrojům, jako jsou chytré hodinky a fitness náramky. Jejich prodej vzrostl o téměř 51 procent na více než tři miliony kusů, tržby se zvýšily o 83 procent na 437 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK