Akcie na pražské burze v týdnu oslabily o procento na 960 bodů

24.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu po několika týdnech růstů oslabily, od minulého pátku index PX klesl o procento na 960 bodů. Největší růst zaznamenaly akcie holdingu Unipetrol, nejhůře se vedlo cenným papírům Erste Group, vyplývá z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie posílily o téměř procento a PX se dostal na 14měsíční maximum.

\"Akciové trhy v USA dále atakovaly nová maxima. Domácí trh se k nim nepřipojil a index PX odepsal procento,\" uvedl analytik J&T banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií týdne byla Erste Group s propadem o 4,7 procenta na 757,6 Kč. U banky se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Akcie se vyvíjely v rámci evropského finančního sektoru, který byl v uplynulém týdnu pod tlakem. Pramenil z nervozity kolem nadcházejících evropských voleb.

Naopak nejvíce rostoucí akcií byl Unipetrol, který přidal 6,8 procenta na 212,5 Kč. U firmy se také neobjevila výraznější kurzotvorná informace. Vzhledem k nízké likviditě je výraznější investorský zájem znát na ceně. Na druhou stranu Unipetrol má před sebou zřejmě rekordní rok, a to jak z pohledu hospodaření, tak pojistného plnění. Investoři rovněž spekulují na potenciál představení zajímavé dividendové politiky v březnu.

Příští týden se investoři zaměří na úterní vystoupení prezidenta USA Donalda Trumpa v Kongresu. Před třemi týdny nový americký prezident uvedl, že do několika týdnů představí slibovanou daňovou reformu. Trh očekává snížení korporátních daní a snížení daní na repatriaci zisků. \"Pro příští týden jsme lehce pozitivní s tím, že vystoupení Trumpa přinese zvýšenou rozkolísanost,\" odhadl Vaníček.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK