Ceny ropy se zvyšují díky sázkám na jejich další růst

27.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes rostou. Odráží se v nich důvěra investorů i spekulantů v další růst cen, přestože další zisky může omezit rychlejší zvyšování těžby ve Spojených státech.

Severomořská ropa Brent kolem 17:00 SEČ přidávala oproti předchozímu závěru 0,38 procenta a prodávala se za 56,20 dolaru. Americká lehká ropa WTI zdražila ve stejnou dobu oproti předchozímu závěru o 0,46 procenta na 54,24 USD.

Podle agentury Reuters investoři minulý týden zvýšili své sázky na růst ceny ropy Brent na nové maximum. \"Jak spekulanti ženou cenu americké lehké ropy na maximum, riziko, že se zklamou a následně se roztočí cenová spirála směrem dolů ještě nikdy nebylo větší,\" varuje ale před trendem nárůstu cen americké lehké ropy obchodník s ropou firmy PVM Stephen Brennock.

Členové OPEC a další producenti se dohodli, že od 1. ledna sníží těžbu celkem o zhruba 1,8 milionu barelů denně, aby omezili nadbytečné dodávky na trh a podpořili ceny. Podle ankety agentury Reuters v lednu signatáři plnili slíbené snížení těžby takřka z 88 procent. Trh tak vysoký údaj hned zpočátku nečekal. Spojené arabské emiráty a Irák navíc slíbily, že urychlí plnění cílů. Zpráva za únor bude zveřejněna v průběhu tohoto týdne.

Američtí těžaři ropy však naopak těžbu zvyšují. Za uplynulý týden se počet aktivních ropných vrtů zvýšil o pět na 602, což bylo nejvíce od října 2015.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 56,20 55,99 New York - Nymex WTI duben 54,24 53,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK