Erste Bank zvýšila loni čistý zisk o 30 procent na 34 miliard Kč

28.02.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 28. února (ČTK) - Rakouská finanční skupina Erste Group Bank, která ovládá Českou spořitelnu, loni zvýšila čistý zisk o víc než 30 procent na 1,26 miliardy eur (34 miliard Kč). Zlepšení je podle vedení firmy dáno nižšími rizikovými náklady. Provozní výnosy klesly pod tlakem nízkých úrokových sazeb zhruba o procento na 6,69 miliardy eur (180,8 miliardy Kč). Výsledky dnes ČTK oznámila banka.

\"Region střední a východní Evropy si zachovává dynamiku hospodářského růstu, která je nad průměrem eurozóny, což přispívá ke kladným výsledkům a solidnímu čistému zisku naší skupiny,\" komentoval čísla generální ředitel Erste Group Bank Andreas Treichl. Roční výsledek je mírně pod odhady analytiků, kteří očekávali růst čistého zisku o třetinu na 1,275 miliardy eur.

V samotném čtvrtém čtvrtletí klesl čistý zisk na 85,6 milionu eur. Ve stejném období předloni banka vydělala 204 milionů, v loňském třetím čtvrtletí to bylo 337,4 milionu eur. Provozní výnosy ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostly o tři procenta na 1,73 miliardy eur.

Provozní náklady loni bance stouply o zhruba čtyři procenta na čtyři miliardy eur, což podle Treichla odráží růst investic do informačních technologií a digitalizace. Podobně se o téměř čtyři procenta na 130,7 miliardy eur zvýšily úvěry a pohledávky za klienty. Bilanční suma Erste Group Bank loni vzrostla na 208,2 miliardy eur z 199,7 miliardy o rok dřív.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. České spořitelně, které je největší českou bankou podle počtu klientů, loni čistý zisk vzrostl meziročně o 8,1 procenta na 15,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK