Sinopec získá rafinerii v Africe, podíl koupí od Chevronu

22.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 22. března (ČTK) - Čínská společnost Sinopec získá první velkou rafinerii v Africe. Za většinový podíl zaplatí americké ropné firmě Chevron téměř miliardu dolarů (25 miliard Kč), informovala dnes agentura Reuters. Sinopec je největším podnikem na zpracování ropy v Asii a od Chevronu koupí 75procentní podíl v rafinerských aktivitách v Jihoafrické republice a v Botswaně.

Sinopec bude mít pod kontrolou rafinerii v Kapském Městě, která denně zpracuje 110.000 barelů ropy, továrnu na maziva v Durbanu, 820 benzinových stanic a zařízení pro skladování ropy.

Zbylých 25 procent podniku zůstane jihoafrickým akcionářům, jak stanoví zákony této země. Transakci ještě musejí schválit jihoafrické a botswanské úřady.

Spotřeba ropných produktů v Jihoafrické republice se v posledních pěti letech zvyšuje tempem pěti procent ročně a letos dosáhne 27 milionů tun. Sinopec už v roce 2012 uzavřel partnerství s jihoafrickou státní ropnou společností PetroSA. Z projektu, jehož cílem bylo vybudovat novou rafinerii, ale kvůli vysokým nákladů pak sešlo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK