Německý parlament se pře o mýtné pro osobní auta.

24.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. března (zpravodaj ČTK) - Chystané dálniční poplatky pro osobní auta v Německu jsou podle ministra dopravy Alexandera Dobrindta (CSU) spravedlivým, evropským a ekologickým řešením. Dobrindt to dnes uvedl v rozpravě před závěrečným hlasováním o mýtném ve Spolkovém sněmu. Opoziční strany Levice a Zelení jeho návrh kritizují.

Dobrindt je přesvědčen o tom, že zavedení mýtného je spravedlivé, protože se jeho prostřednictvím na financování německé infrastruktury budou podílet ti, kteří ji používají. Evropské podle něj je proto, že naplňuje principy subsidiarity a dostalo se mu souhlasu Evropské komise. A konečně ekologické je proto, že zvýhodňuje majitele nejekologičtějších vozů.

Německý ministr dopravy dnes vyjádřil malé pochopení pro stížnosti sousedního Rakouska, které kvůli mýtnému zvažuje žalobu. \"Platíme samozřejmě v Rakousku, když jsme na tamních dálnicích, stejnou samozřejmost očekáváme i v Německu,\" řekl Dobrindt, jehož slovům se opakovaně dostalo hlasitých reakcí.

Největší nevoli budila v řadách Levice a Zelených. \"Tento zákon dnes nesmí být přijat,\" prohlásil poslanec Levice Herbert Behrens, podle něhož je nejisté, jestli mýtné pro osobní auta vůbec přinese nějaké příjmy. \"Toto mýtné je špatné pro hraniční regiony, zavádí nové hranice,\" hřímal zase zástupce Zelených Anton Hofreiter, podle něhož je návrh protievropský.

Část evropských zemí, včetně Česka, je vůči návrhu skeptická, protože počítá s tím, že dálniční poplatky budou de facto platit jen zahraniční řidiči. Řidiči aut registrovaných v Německu mýtné sice také zaplatí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi získají dokonce ještě větší úlevu, než kolik zaplatí na dálničních poplatcích.

Desetidenní poplatek se má pohybovat v závislosti na objemu motoru a výši emisí v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 68 až 675 korun). Nejdražší roční mýtné přijde na 130 eur (3513 korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK