Intersnack byl předloni ve ztrátě, loni se dostal do zisku

30.03.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. března (ČTK) - Přední výrobce brambůrek v Česku, společnost Intersnack, se v loňském roce dostal do zisku nad 50 milionů korun, řekl na dnešní tiskové konferenci ředitel společnosti Pavel Šercl. Zatím však společnost nemá loňské auditované výsledky. Loňské tržby byly kolem 1,3 miliardy korun. Předloni se společnost, která vyrábí například bramborové lupínky Bohemia nebo Chio propadla do ztráty téměř 59 milionů oproti zisku 21,6 milionu korun v roce 2014. Vyplývá to z výroční zprávy.

Loni se společnost dostala podle Šercla z problémů, které způsobil hlavně tlak konkurence, zejména společnosti PepsiCo, která vyrábí brambůrky pod značkou Lays.

Letos chce společnost zabodovat s novou recepturou takzvaných kotlíkových brambůrek. Vyrábí se z tlustších plátků brambor, které mají šířku až dva milimetry, oproti běžným 1,1 až 1,4 milimetru. Smaží se i se slupkou při nižších teplotách delší dobu. \"Začali jsme je prodávat v půlce února, nyní se již několik měsíců buduje distribuce a od dubna by to mělo být na všech významných hráčích,\" řekl šéf marketingu firmy Ondřej Široký.

Firma používá z čtyř pětin české brambory, hlavně z Vysočiny, dále pak například z jižních a středních Čech. Používá také český slunečnicový olej, přešla na něj z palmového. Ten byl podle Šercla o 15 až 20 procent levnější.

Trh celého odvětví v ČR dosahuje podle firmy 4,2 miliardy korun. Nejvíc se podle společnosti prodávají solené brambory, společnost plánuje i další inovace v sortimentu pálivých brambůrků, se kterými se na trhu uchytila PepsiCo. Například pod značkou Chio vyrábí chipsy s příchutí chilli a limetka.

Společnost zaměstnává v ČR 350 lidí, má továrnu v Choustníku a v Hradci Králové, vedení sídlí v Praze. Mateřská firma sídlí v Düsseldorfu. Intersnack v ČR začal působit v roce 1993, výroba brambůrek začala podle Šercla na českém území už v roce 1982 pod zemědělským družstvem. Prodává brambůrky, snacky, křupky, slané pečivo a oříšky pod značkami Bohemia, Canot, Pom-Bär a Chio.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK