Kabinet probere návrhy na zdanění některých korunových dluhopisů

18.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) na zdanění výnosů z některých korunových dluhopisů vláda asi nepodpoří, ale ani neodmítne. K obdobné, o něco širší úpravě stejné záležitosti, jak ji sepsal nezařazený poslanec Karel Fiedler, by se ministři měli postavit podle podkladů na středeční schůzi záporně. Zdanění by podle obou návrhů dopadlo i na Babiše, který v minulosti nakoupil skoro za 1,5 miliardy korun korunové obligace skupiny Agrofert, kterou tehdy vlastnil.

O obou předlohách rozhodnou zákonodárci, pokud je ale stihnou projednat do konce volebního období. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) už reálná šance neexistuje. Ministerský předseda chce znát výsledky kontrol daňové správy zaměřené právě na zdanění korunových dluhopisů. Sněmovní rozpočtový výbor už začátkem března uvedl, že existují doložitelná podezření, že při vydávání těchto dluhopisů v roce 2012 mohli někteří emitenti a jejich vlastníci zneužít daňové zákony.

Babiš chce, by dani podléhaly od příštího roku úroky z obligací, které nakoupili od firem jejich majitelé a lidé ekonomicky propojení. Podle vládních legislativců vyvolává navrhované odlišné zdanění stejného druhu příjmu pochyby s ohledem na ústavní zásadu rovnosti v právech a povinnostech. Zákonodárci by měli podle podkladů výtku při projednávání normy zohlednit, ministři by se k předloze měli postavit neutrálně.

Prakticky stejnou námitku vznesli vládní právníci k Fiedlerově širšímu návrhu, jenž by se týkal také osob blízkých, tedy například rodinných příslušníků. Navíc upozornili na to, že novou daňovou povinnost by kvůli nutnosti zjišťovat a posuzovat vazby mezi vymezeným okruhem lidí nebylo možné v praxi spravovat.

Babiš čelí kvůli korunovým dluhopisům podezření z daňové optimalizace. Zdanění by se naopak nevztahovalo například na korunové dluhopisy, které stát nabízel obyvatelům za ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Babiš v důvodové zprávě uvedl, že v roce 2012 zaznamenáno celkem 525 emisí zaknihovaných korunových dluhopisů v celkovém objemu 164 miliard korun. Obligace za 900 milionů korun vydala například také společnost Student Agency holding Radima Jančury, a to se splatností 20 let a 12procentním úrokem. Podle serveru Hlídací pes emise vypadá jako pouhá \"papírová hra\", mluvčí společnosti podle serveru tvrdí, že dluhopisy jsou stále připraveny pro financování železniční dopravy.

Možnost vydávání takzvaných nedaněných korunových dluhopisů byla zavedena už v první polovině 90. let, Kalousek ji jako ministr financí využil u státních dluhopisů pro obyvatele. Potom je začaly emitovat i firmy. Babiš nakoupil desetileté obligace s šestiprocentním úrokem, které Agrofert vydal v prosinci 2012. Z výnosů z takových obligací se nehradí 15procentní daň. Možnost vydávat nedaněné korunové dluhopisy skončila změnou zákona s rokem 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK