Dividenda České spořitelny i Komerční banky je proti loňsku nižší

25.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Akcionáři České spořitelny a Komerční banky dnes schválili návrhy na výplatu dividend, které jsou proti loňsku nižší. Méně peněz než loni tak dostanou také zahraniční banky, které jsou hlavními akcionáři obou finančních domů. Česká spořitelna na dividendách za rok 2016 rozdělí 11,552 miliardy korun, na jednu akcii připadá hrubá dividenda 76 Kč. Komerční banka ze 7,6 miliardy korun vyplatí 40 Kč na akcii před zdaněním.

Dividenda České spořitelny klesla poprvé od krizového roku 2009, když za rok 2015 dividenda činila 84,2 Kč na akcii a bylo vyplaceno 12,8 miliardy Kč. V největší bance v ČR podle počtu klientů, kterých má 4,7 milionu, vlastní 98,97 procenta rakouská Erste Group.

Komerční banka za předloňský rok vyplácela dividendu 310 Kč na akcii před zdaněním, ovšem nominální hodnota akcie banky se pak rozštěpila na pětinu. Dividenda za loňský rok tak fakticky proti té za rok 2015 klesla o 35,5 procenta. Hlavním akcionářem Komerční banky, jejíž akcie se obchodují na pražské burze, je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta.

Analytici vidí pro snížení dividendy u každé z bank jiné důvody. V případě České spořitelny hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda poukázal na to, že loni dosáhla solidního hospodářského výsledku do značné míry jen díky jednorázové operaci, prodeji podílu ve společnosti Visa Europe. Bankovní sektor podle Kovandy stále není \"z černých lesů\" venku, lze sice očekávat růst úrokových sazeb, který má potenciál podpořit ziskovost bank, tradiční banky ale zároveň čelí nástupu technologických novinek, které ohrožují podstatu jejich fungování.

U Komerční banky je pokles dividendy podle analytika České spořitelny Petra Bártka dán tím, že ze zisku jde na dividendy menší podíl kvůli vyšším nárokům České národní banky na kapitálovou přiměřenost. \"V letošním roce Komerční banka plánuje vydat nový podřízený kapitál, takže by další snižování výplatního poměru hrozit nemělo,\" doplnil Bártek.

Z Česka loni odplynulo podle údajů Českého statistického úřadu do zahraničí na dividendách rekordních 289 miliard korun. Částka, kterou si zahraniční vlastníci každoročně od svých společností stahují, poslední dva roky narůstala. Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka letos v únoru řekl, že chce odlivu zisků bank do zahraničí zabránit. ČSSD navrhuje ve svém volebním programu zavedení zvláštní bankovní daně, jako má 15 zemí Evropské unie, včetně Německa, Francie, Švédska nebo Británie.

Česká spořitelna vykázala za loňský rok čistý zisk po zdanění 14,508 miliardy Kč. Zbytek zisku, který nebude vyplacen na dividendách, spořitelna použije pro tvorbu kapitálového fondu pro výplatu výnosu z hybridního kapitálu a navýšení vlastního kapitálu. Komerční banka loni zvýšila čistý zisk o 7,2 procenta na 14,074 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK