Ceny ropy smazaly počáteční ztráty a vydaly se vzhůru

26.04.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. dubna (ČTK) - Ceny ropy smazaly počáteční ztráty a opět zpevňují. Reagují tak na dnešní zprávu amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA), podle níž se zásoby ropy v USA minulý týden snížily. Pokles byl přitom výraznější, než se čekalo.

Kolem 17:30 SELČ se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 52,60 USD, a přidával tak 0,1 procenta. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu připisovala 0,5 procenta na zhruba 49,80 USD.

Úřad EIA oznámil, že zásoby ropy v USA minulý týden klesly o 3,6 milionu barelů, zatímco analytici očekávali pokles o 1,7 milionu barelů. Proti očekávání naopak vzrostly zásoby benzinu, a to o 3,4 milionu barelů. Podle analytiků měly o jeden milion barelů klesnout.

Na trhu přetrvávají pochybnosti o schopnosti členů Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zajistit snížení zásob suroviny. O prodloužení odpovídající dohody, která je v platnosti do konce června, se bude jednat v květnu. Podle analytiků budou trhy do té doby vyčkávat.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 52,62 52,57 New York - Nymex WTI červen 49,81 49,56

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK