Britská ekonomika zrychlila čtvrtletní růst na 0,3 procenta

26.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. července (ČTK) - Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí mírně zrychlila růst, hrubý domácí produkt (HDP) se zvýšil o 0,3 procenta po růstu o 0,2 procenta v předchozích třech měsících. Jeho motorem by sektor služeb, maloobchod a filmový průmysl. Vyplývá to z dnešních údajů britského statistického úřadu.

Přetrvávající slabý růst ale jen utvrzuje odborníky v názoru, že britská centrální banka ponechá úrokové sazby zatím beze změn. Jednat o nich bude příští týden.

Solidní výsledky maloobchodu, hotelů a restaurací kompenzovaly pokles produkce zpracovatelského odvětví a stavebnictví. Příznivě se vyvíjel i filmový průmysl včetně příjmů ze vstupenek.

Meziroční tempo růstu HDP nicméně zvolnilo na 1,7 procenta z dvou procent v předchozím čtvrtletí. Jak čtvrtletní, tak meziroční růst HDP je v souladu s očekáváním analytiků.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve své poslední prognóze tento týden zhoršil výhled pro Británii o 0,3 procentního bodu na 1,7 procenta. To je nejvýraznější zhoršení ze všech vyspělých ekonomik.

Statistický úřad rovněž uvedl, že objem britské ekonomiky je teď o devět procent větší, než bylo předkrizové maximum na začátku roku 2008.

Akcie na zprávu zareagovaly růstem, hlavní index londýnské burzy FTSE 100 vykazoval růst asi o 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK