Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,5 procenta

28.07.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 28. července (ČTK) - Francouzská ekonomika ve druhém čtvrtletí vzrostla ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta, tedy stejným tempem jako v prvním kvartále. Ekonomiku podpořil růst vývozu, který pomohl zmírnit negativní dopad snížení firemních zásob a zpomalení firemních investic. Vyplývá to z prvního odhadu, který dnes zveřejnil francouzský statistický úřad INSEE.

Druhá největší ekonomika eurozóny zaznamenala zvýšení hrubého domácího produktu o 0,5 procenta již třetí čtvrtletí za sebou. Údaj byl v souladu s očekáváním analytiků.

Dnešní čísla budou vítanou zprávou pro nového prezidenta Emmanuela Macrona. Ten slíbil oživit francouzskou ekonomiku, která roky zaostává za svým hlavním konkurentem v eurozóně, Německem. Míra nezaměstnanosti je ve Francii nyní nejnižší od vypuknutí krize v eurozóně a inflace je pod kontrolou. Důvěra mezi podnikateli je podle průzkumů nejlepší za desetiletí, upozornil list Financial Times.

Macronovy ekonomické plány zahrnují velké změny na trhu práce, kde plánuje umožnit zaměstnavatelům pružnější vyjednávání o mzdách. Slíbil také snížit daň z firemních zisků a rozpočtový schodek.

Vývoz se za duben až červen zvýšil mezičtvrtletně o 3,1 procenta, hlavně díky vysokým dodávkám dopravního zařízení. V prvním čtvrtletí naopak export ze země klesl. Dovoz stoupl jen o 0,2 procenta, protože Francie koupila v zahraničí méně ropy.

Růst spotřebitelských výdajů ve druhém čtvrtletí zrychlil na 0,3 procenta z 0,1 procenta na počátku roku. Firemní investice stouply jen o 0,5 procenta po předchozím vysokém růstu o 2,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK