Miliardář Li Ka-shing mění světové měřítko cen nemovitostí

02.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 2. listopadu (ČTK) - Asijský miliardář Li Ka-shing mění světové měřítko cen nemovitostí. Většinový podíl na hongkongském mrakodrapu The Center prodává za rekordních 40,2 miliardy hongkongských dolarů (113 miliard Kč/5,15 miliardy USD). Uvedl to list Financial Times. Majitelem podílu bude podle hongkongského tisku skupina akcionářů v čele s čínskou energetickou skupinou.

Cena za pátou nejvyšší budovu v Hongkongu, která má 73 podlaží, je podle konzultantské společnosti Dealogic dosud nejvyšší za samostatnou kancelářskou budovu. Transakcí se podle ní naprosto mění měřítko hodnocení nemovitostí. Druhou nejdražší budovou je Century Link v Šanghaji, kterou vloni Li Ka-shing prodal za téměř tři miliardy dolarů.

Jak uvedl hlavní analytik CBRE Asia Pacific Henry Chin, cena není pro čínské investory zjevně žádným problémem, odráží se v ní jejich touha hrát hlavní roli v pronájmu kancelářských prostor ve městě, kde je realit nedostatek a kde se dají očekávat dlouhodobé zisky. Čínské firmy jsou nyní ve světě největšími investory do nemovitostí, navzdory rozhodnutí Británie odejít z Evropské unie se nevyhýbají ani Londýnu.

Mrakodrap The Center kupuje společnost CHMT Peaceful Development Asia Property Limited, která má sídlo na Britských Panenských ostrovech. I když identita firem, které za ním stojí, není známa, podle informací hongkongských médií má v CHMT většinový podíl společnost China Energy Reserve & Chemicals Group (CERCG) sídlící v Pekingu. Jde o firmu, která je v rukou čtyř státem kontrolovaných společností.

Nejdražší prodané budovy světa Budova Cena v mld. USD Lokalita Kupující The Center 5,15 Hongkong CHMT Peaceful Development Asia Property Century Link 2,95 Čína ARA Asset Management; Mapleleaf Century General Motors 2,80 USA Boston Properties; Goldman Sachs; Qatar Investment Authority; Kuwait Investment Agency Boadilla del Monte 2,80 Španělsko Propinvest Coeur Defense 2,79 Francie Lehman Brothers Real Estate; Partners LP (IBO)

Zdroj: Financial Times/Dealogic

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK