Monetě za tři čtvrtletí klesl zisk o 2,1 pct na 3,1 miliardy Kč

09.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. listopadu (ČTK) - Monetě Money Bank za tři čtvrtletí klesl meziročně konsolidovaný čistý zisk o 2,1 procenta na 3,1 miliardy Kč. Cíl zisku pro letošní rok banka zvýšila ze 3,65 na 3,9 miliardy korun. Z výsledku roku navrhne dividendu \"významně\" nad 70 procenty čistého zisku. Společnost o tom dnes ČTK informovala v tiskové zprávě. Provozní výnosy se do konce září snížily o 6,9 procenta na 7,7 miliardy Kč.

Hrubé výkonné úvěry rostly meziročně o 10,1 procenta, objem hypoték pak o 171,9 procenta. \"To se odrazilo v získání tržního podílu v nové produkci ve výši 3,8 procenta,\" uvedl generální ředitel banky Tomáš Spurný. Nově poskytnuté úvěry pro malé a střední firmy vzrostly ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 153,2 procenta.

Bilance čistých retailových úvěrů se zvýšila o 9,1 procenta na 59,4 miliardy korun díky nárůstu čistých hypotečních úvěrů o 22,7 procenta na 18,8 miliardy Kč a rostoucí bilanci nezajištěných retailových úvěrů o 3,2 procenta, která nyní představuje celkem 38 miliard korun. \"Půjčky na koupi automobilu významně posílily díky příznivé situaci na trhu. Bilance meziročně stouply o 17,9 procenta na 2,5 miliardy Kč,\" podotkl Spurný.

Banka investovala 187 milionů korun z plánovaných 600 milionů do vytvoření on-line a mobilních produktů a do digitalizace svých podpůrných procesů. Do konce tohoto roku by měly začít fungovat mobilní platby. \"Na konci tohoto období jsme měli přibližně 162 tisíc registrovaných uživatelů naší aplikace mobilního bankovnictví Smart Banka. Objem spotřebitelských úvěrů zřízených on-line meziročně vzrostl o 34,6 procenta,\" dodal Spurný.

Banka pokračuje také v modernizaci své pobočkové a bankomatové sítě, do které bylo zatím investováno téměř 200 milionů korun z plánovaných 800 milionů. Do konce září Moneta modernizovala nebo přemístila 11 poboček a více než 130 bankomatů.

Moneta Money Bank do loňského května působila pod názvem GE Money Bank. Skupina General Electric prodala veškeré své akcie v Moneta Money Bank loni na podzim a nyní se zaměřuje primárně na průmyslovou činnost. Banka podle svého webu obsluhuje přes milion klientů, v Česku má přes 230 poboček a 653 bankomatů. Od loňského května je Moneta Money Bank členem pražské burzy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK