Čtveřici největších bank stoupl zisk o osm procent na 54,6 mld.Kč

01.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. března (ČTK) - Čtveřice největších bank v Česku v roce 2017 vydělala rekordních 54,6 miliardy Kč, což je o téměř osm procent více než předloni. Vyplývá to z výsledků bank. Důvodem je podle expertů vývoj ekonomiky a růst úrokových sazeb.

\"Výsledky bank věrně a logicky kopírují celkem unikátní ekonomickou situaci v ČR, která už nějakou dobu trvá, tedy významný růst, rekordně nízkou nezaměstnanost a zvýšení reálných mezd,\" komentoval výsledky zakladatel serveru bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. To vše podle něj pomáhá lidem i firmám mimo například splácet včas a řádně svoje úvěry.

Společným jmenovatelem výsledků bank je postupné zastavení poklesu čisté úrokové marže, upozornil analytik BH Securities Martin Vlček. U některých bank již dokonce mírně rostou. Zlepšení situace souvisí s obratem u úrokových sazeb, které po letech poklesů a velmi nízkých hodnot začaly v posledním roce relativně rychle růst. Mezi výzvy bank patří nutnost snižovat počet poboček a jejich velikost a zároveň investovat do nových IT technologií, zejména kvůli sílící konkurenci takzvaných fintech společností, dodal.

České spořitelně loni klesl čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 14,6 miliardy korun. Pokles banka přičítá tomu, že předloňský výsledek jednorázově vylepšil příjem z prodeje akcií společnosti Visa Europe. Bez tohoto vlivu by se loňský čistý zisk meziročně zvýšil o 2,1 procenta. \"Vedle rostoucích úvěrů měly příznivý vliv na velikost čistého zisku zlepšující se kvalita úvěrového portfolia a pokračující stabilizace čistého úrokového výnosu,\" komentovala výsledky banka.

Komerční banka loni zvýšila čistý zisk o 8,5 procenta na 15,3 miliardy Kč. Zisk banky byl meziročně vyšší díky snížení opravných položek. Čistý zisk skupiny ČSOB loni stoupl meziročně o 16 procent na 17,5 miliardy korun. Růst podpořily celkově dobrá situace na finančních trzích, růst objemu úvěrů nebo vyšší příjmy z poplatků v oblasti investičních produktů, informovala ČSOB.

Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za rok 2017 čistý zisk 284 milionů eur (7,2 miliardy Kč), což je meziroční růst o 27,3 procenta.

Výsledky největších bank v ČR v miliardách korun:

čistý zisk 2017 2016 2015 ČSOB 17,5 15,1 14 Česká spořitelna 14,6 15,5 14,3 Komerční banka 15,3 14,1 13,1 UniCredit Bank ČR a SR 7,2 6 5,6

Zdroj: banky

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK