Firmy loni zvýšily u nebankovních institucí dluhy na 145 mld. Kč

12.03.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. března (ČTK) - Obchodní společnosti měly loni u nebankovních finančních společností dluhy za 145,4 miliardy korun, tedy meziročně o 15 procent více. Dluh mělo u nebankovních institucí zhruba 66.700 firem a průměrný dluh činil 2,18 milionu korun. Vyplývá to z dnes zveřejněných statistik Nebankovního registru klientských informací. Podle údajů společnosti CRIF je v Česku zhruba půl milionu obchodních společností.

\"Nejoblíbenějším úvěrovým nástrojem mezi obchodními společnostmi je jednoznačně investiční úvěr, který registrujeme již u téměř 50.000 firem. To je téměř o 6000 společností více než koncem roku 2016. S velkým odstupem následuje koupě na splátky, kterou využívá 13.000 společností a jejíž obliba v posledním roce stagnuje,\" uvedl výkonný ředitel Nebankovního registru klientských informací Jiří Rajl.

Celkově tak suma půjčených peněz u investičních úvěrů loni stoupla o 9,7 miliardy na 55,2 miliardy korun. Následoval finanční leasing se 46,5 miliardy korun, operativní leasing s 23,4 miliardy korun a koupě na splátky s 20,2 miliardy korun.

Nejvyšší částku dluhu na jednu společnost nebankovní registr loni registroval v Pardubickém kraji, a to 3,1 milionu korun. Následuje Vysočina (2,9 milionu Kč) a Plzeňský kraj (2,7 milionu Kč). Naopak nejmenší dluh na jednu společnost byl v Ústeckém kraji (1,8 milionu) a v Moravskoslezském kraji (1,9 milionu korun).

Celkový objem ohroženého dluhu, u kterého firmy nezaplatily tři po sobě jdoucí splátky, loni stoupl o 170 milionů na 1,09 miliardy korun. \"Objem ohroženého dluhu roste o něco rychleji než objem celkového dluhu. Především v kontextu zlepšujícího se ekonomického prostředí je tento nárůst poněkud překvapivý,\" uvedl Rajl.

sos rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK