Míra inflace v Británii klesla nejníže za 12 měsíců

18.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. dubna (ČTK) - Spotřebitelské ceny v Británii v březnu nečekaně klesly, meziročně na 2,5 procenta z únorových 2,7 procenta a dostaly se na nejnižší úroveň za 12 měsíců. Oznámil to britský statistický úřad (ONS). Zpomalení inflace překonalo očekávání analytiků, ti v průzkumu agentury Reuters předpovídali, že zůstane na únorových hodnotách.

K poklesu inflace přispělo zejména zpomalení růstu cen oděvů, v první řadě dámských, a obuvi. Pomohly ale i ceny alkoholu a tabáku.

Data dávají britským domácnostem, sužovaným vysokou inflací a slabým růstem mezd, naději, že jsou z nejhoršího venku. Zvláště proto, že stoupají mzdy. Podle posledních údajů ONS se v únoru zvýšily o 2,8 procenta.

Podle metodiky Eurostatu byla roční míra inflace v březnu na 2,7 procenta.

Za první čtvrtletí roční míra inflace v průměru činila 2,7 procenta a pohybovala se pod 2,92 procenta, která v únoru předpověděla centrální banka. Pokles cen podle analytiků naznačuje, že inflační tlaky nemusí být tak silné, jak si banka myslela. Přesto by na květnovém jednání mohla zvýšit úrokové sazby o 0,25 procentního bodu na 0,75 procenta.

Libra v reakci na zprávu ONS oslabila proti dolaru o 0,74 procenta, krátce po 13:00 SELČ část poklesu vyrovnala a na dolar ztrácela 0,56 procenta na 1,4208 USD, vůči euru oslabila o 0,58 procenta na 0,8708 GBP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK