PKN Orlen doveze více ropy ze Saúdské Arábie

29.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 29. dubna (ČTK) - Největší polská rafinerie PKN Orlen podepsala dodatek k dlouhodobé dohodě se saúdskoarabskou firmou Saudi Aramco o zvýšení dodávek ropy o 100.000 tun měsíčně. To znamená, že více než 20 procent suroviny pro rafinerie firmy bude pocházet ze Saúdské Arábie. PKN Orlen hodlá saúdskoarabskou ropu zpracovávat v rafineriích v Polsku, ale také v České republice, kde vlastní firmu Unipetrol, a v Litvě, uvedla agentura PAP.

Nové podmínky smlouvy jsou platné od 1. května do 31. procenta 2018 a mohou být v následujících letech prodlouženy. Rafinerie skupiny tak každý měsíc obdrží od firmy Aramco 300.000 tun ropy, uvedla PKN v prohlášení.

Generální ředitel PKN Orlen Daniel Obajtek v prohlášení uvedl, že vedení firmy důsledně provádí svoji politiku diverzifikace dodávek suroviny a zvýšení dodávek ze Saúdské Arábie je dalším krokem vpřed.

PKN Orlen je největší ropnou společností v Polsku a jednou z největších v Evropě. PKN a Aramco se na dodávkách dohodly v roce 2016. Pro PKN je dohoda s Aramco první dlouhodobou dohodou o dodávkách se zemí z Perského zálivu.

Od roku 2005 je součástí PKN Orlen i český Unipetrol. Ten je jediným zpracovatelem ropy v České republice, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a patří k nejvýznamnějším výrobcům plastů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK