T-Mobile US koupí menšího konkurenta Sprint

29.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. dubna (ČTK) - Americká telekomunikační společnost T-Mobile US se dohodla na převzetí konkurenční firmy Sprint formou výměny akcií. Spojením vznikne telekomunikační gigant s více než 127 miliony klientů a tržní hodnotou přes 80 miliard USD (1,7 bilionu Kč), který bude schopen lépe čelit větším konkurentům Verizon Communication a AT&T.

T-Mobile US je podle počtu zákazníků třetím největším mobilním operátorem ve Spojených státech, Sprintu patří čtvrtá příčka. T-Mobile US je součástí německého telekomunikačního gigantu Deutsche Telekom, zatímco většinovým vlastníkem Sprintu je japonská společnost SoftBank Group. Po dokončení spojení bude Deutsche Telekom v nové, sloučené firmě vlastnit podíl 42 procent a Softbank 27 procent.

Firmy se o spojení pokoušely již v minulosti. V roce 2014 vzdal Sprint rozhovory o převzetí T-Mobile US kvůli odporu ze strany amerických regulačních úřadů. Další kolo jednání o spojení podniků pak skončilo loni v listopadu.

Spojení zřejmě přiláká velkou pozornost regulačního úřadu kvůli dopadu na spotřebitele. Americké regulační úřady nedávno napadly u soudu plánovanou koupi mediální firmy Time Warner komunikační společností AT&T za 85 miliard USD, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK