České dráhy zveřejní výsledky hospodaření za rok 2017

30.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. dubna (ČTK) - České dráhy (ČD) dnes zveřejní hospodářské výsledky za loňský rok. Národnímu dopravci loni vzrostl počet cestujících o téměř 3,2 milionu na celkových 174,7 milionu pasažérů. Vyšší tržby z jízdného by tak mohly přispět k dalšímu zlepšení hospodaření drah. V roce 2016 hospodařila společnost s čistým ziskem 882 milionů korun a v loňském 1. pololetí vykázal podnik meziroční růst zisku o 127 milionů na celkových 537 milionů korun.

Loňské zlepšení bylo podle managementu ČD způsobeno zejména nárůstem zisku z nákladní přepravy, zvýšenými tržbami z jízdného, provozními úsporami a také skutečností, že do výsledků roku 2015 se promítla prohraná arbitráž s dodavatelem vlaků, společností Škoda Transportation, kvůli platbě za pozdě dodané lokomotivy. Ta hospodaření v roce 2015 zatížila částkou 700 milionů korun. Výsledek arbitráže se v současnosti společnost pokouší zvrátit u soudu.

Největší loňskou investicí ve skupině ČD byl desetiletý pronájem lokomotiv Siemens za 1,6 miliardy korun a také koupě společnosti Chaps dceřinou firmou ČD - Informační systémy (ČDIS) za zhruba 400 milionů korun. Chaps byl dodavatelem prodejních systémů drah a provozovatelem serveru idos.cz.

Skupinu Českých drah tvoří osobní dopravce a nákladní ČD Cargo. Do skupiny patří rovněž i Výzkumný ústav železniční, poskytovatel datových služeb ČD Telematika nebo poskytovatel ICT služeb ČDIS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK