Inflace v Německu v dubnu zpomalila na 1,4 procenta

30.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. dubna (ČTK) - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu v dubnu zpomalilo na 1,4 procenta z březnových 1,5 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie, které dnes zveřejnil německý statistický úřad. Analytici přitom v anketě agentury Reuters očekávali, že inflace zůstane na březnové úrovni.

Evropská centrální banka (ECB) usiluje o to, aby se inflace v eurozóně pohybovala těsně pod dvěma procenty. Německo je největší ekonomikou, která používá jednotnou evropskou měnu euro.

Evropský statistický úřad Eurostat zveřejní rychlý odhad dubnového vývoje inflace v celé eurozóně ve čtvrtek. V březnu činila meziroční inflace v eurozóně 1,3 procenta a analytici před zveřejněním německých údajů předpokládali, že v dubnu zůstane na stejné úrovni.

ECB se snaží inflaci i hospodářský růst v eurozóně podporovat rekordně nízkými úrokovými sazbami a rozsáhlými nákupy dluhopisů. Od ledna však měsíční objem nákupů dluhopisů snížila na 30 miliard eur (767 miliard Kč) z předchozích 60 miliard eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK