Rafinerie Marathon koupí konkurenta Andeavor za 23 miliard USD

30.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Americká rafinerská společnost Marathon Petroleum Corp. koupí konkurenční firmu Andeavor za více než 23 miliard USD (486,8 miliardy Kč). Sloučená firma bude největší nezávislou americkou rafinérskou firmou podle kapacity, odsune na druhou příčku současnou jedničku Valero Energy. Spojení je doposud největším spojením rafinerií v USA, napsala agentura Reuters.

Nabídka je částečně v hotovosti a částečně v akciích a ohodnocuje jednu akcii firmy Andeavor, dříve známou jako Tesoro, na 152 dolarů. To ve srovnání s páteční závěrečnou cenou akcií představuje zisk 24 procent. Včetně dluhu Marathon zaplatí 35,6 miliardy USD. Po dokončení transakce pak bude mít ve sloučené skupině podíl 66 procent.

Nová společnost bude mít kapacitu zpracování zhruba 3,1 milionu barelů ropy denně. Bude rovněž provozovat velkou síť čerpacích stanic a ropovody a plynovody.

Marathon dohodou získá větší napojení na vzkvétající sektor těžby ropy z břidlic USA díky logistickým operacím a terminálu Andeavoru v Texasu a Severní Dakotě. Sloučená skupina bude mít také napojení na rychle rostoucí trh s pohonnými hmotami v Mexiku, kde Andeavor rozšiřuje svoji síť čerpacích stanic. Mexické chátrající rafinerie nejsou schopné uspokojit rostoucí poptávku po benzinu a dalších produktech a vývoz pohonných hmot z USA do Mexika v lednu stoupl na 1,4 milionu barelů denně. To je o 85 procent více než před dvěma roky.

Dohoda by měla být dokončena ve druhé polovině roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK