Akcie v USA kvůli zdravotnickým firmám klesly, euro oslabilo

30.04.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. dubna (ČTK) - Americké akcie zahájily nový týden poklesem. Přispěl k tomu propad zdravotnických společností a růst cen ropy. Dražší ropa by mohla zvýšit náklady firem. Investoři byli rovněž nervózní kvůli blížícímu se konci výjimek na cla na dovoz ocele a hliníku do USA. Za celý měsíc však všechny tři indexy vzrostly, když v předchozích dvou měsících klesaly.

Index Dow Jones se propadl o 148,04 bodu, tedy 0,6 procenta, na 24.163,15 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 se snížil o 21,86 bodu, neboli 0,82 procenta, na 2648,05 bodu. Index technologického trhu Nasdaq klesl o 53,53 bodu, čili 0,75 procenta, na 7066,27 bodu.

Za celý měsíc Dow Jones stoupl o 0,25 procenta a S&P o 0,27 procenta. Nasdaq se zvýšil o 0,04 procenta.

Zdravotnický index dnes klesl o více než jedno procento. Přispěl k tomu propad akcií firem Allergan a Celgene. Oslabily i akcie firem T-Mobile US a Sprint kvůli obavám, jak se k jejich fúzi postaví antimonopolní úřady. Díky vyššímu zisku a příjmům, než čekali analytici, posílily akcie řetězce restaurací s rychlým občerstvením McDonald\'s, napsala agentura Reuters.

Jediným sektorem, který dnes vzrostl, byl energetický, i když jeho zisk byl pouze mírný. Nicméně analytici se obávají, že růst cen komodit může ohrozit ziskové marže firem v budoucnosti, přestože výsledky hospodaření firem za první čtvrtletí jsou silné.

Evropská měna dnes oslabila kvůli nepříznivé statistice z Německa, která navázala na další slabší údaje z eurozóny z poslední doby a posílila spekulace, že Evropská centrální banka by měla být při omezování svých stimulačních opatření opatrnější. Investoři se nyní zaměří na zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed), které skončí ve středu. Změna úroků se nečeká, Fed by však mohla naznačit, zda úroky porostou v červnu.

Euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,2075 USD a k jenu o 0,2 procenta na 132,01 JPY. Dolar vůči jenu stoupl o 0,3 procenta na 109,31 JPY. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, se zvýšil o 0,3 procenta na 91,85 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK