Americké akcie uzavřely smíšeně

01.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. května (ČTK) - Americké akcie uzavřely dnešní obchodování smíšeně. Energetické společnosti se sice dostaly pod tlak kvůli poklesu cen ropy, vzhůru však zamířily akcie některých významných technologických podniků.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických firem, si dnes odepsal 0,27 procenta a obchodování uzavřel na 24.099,05 bodu. Širší index S&P 500 však vzrostl o 0,25 procenta na 2654,80 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se zvýšil dokonce o 0,91 procenta na 7130,70 bodu.

Kvůli levnější ropě zamířily dolů například akcie ropných společností Exxon Mobil a Chevron. Výrazný pokles zaznamenaly akcie farmaceutické firmy Pfizer, jejíž čtvrtletní tržby zaostaly za očekáváním analytiků. Akcie technologického gigantu Apple naopak před zveřejněním hospodářských výsledků posilovaly.

Na devizovém trhu dnes dolar rostl díky příznivému vývoji americké ekonomiky a vyhlídkám na zvyšování úrokových sazeb ve Spojených státech. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, se vyšplhal až na 92,566 bodu, tedy na nejvyšší úroveň od 10. ledna.

Euro dnes vůči dolaru poprvé od ledna sestoupilo pod hranici 1,2 USD. Poptávku po jednotné evropské měně podkopávají neuspokojivé údaje o ekonomice eurozóny a rostoucí pochybnosti o tom, kdy Evropská centrální banka (ECB) opustí svou mimořádně uvolněnou měnovou politiku.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK