Podmínky v průmyslu se v dubnu mírně zhoršily

02.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. května (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v dubnu opět zhoršily. Index PMI mírně klesl na 57,2 bodu z březnových 57,3 bodu. To je nejnižší hodnota od loňského září. Uvedla to dnes společnost IHS Markit.

Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená celkové zlepšení sektoru. Index sleduje výrobu, nové objednávky, zaměstnanost, termíny dodávek a zásoby.

\"Dubnové výsledky ukázaly, že ve výrobě byl růst slabší, ale u nových zakázek se zvedl z březnového sedmiměsíčního minima. Zahraniční poptávka také posílila a objemy exportních zakázek vzrostly nejrychlejším tempem od začátku tohoto roku. Výrobce stále sužuje pokračující nedostatek pracovních sil a rostoucí mzdové náklady,\" uvedla ekonomka IHS Markit Siana Jonesová.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel upozornil, že index je ve srovnání s ostatními zeměmi v regionu i západní Evropě stále vyšší.

Objemy výroby v českém průmyslu během dubna sice silně vzrostly, ale nejpomalejším tempem za šest měsíců. Nové zakázky se v dubnu zvýšily tempem, které bylo rychlejší než v předchozím měsíci a navíc výrazně nad dlouhodobým průměrem. Tempo růstu zaměstnanosti bylo prudké, ale výrobce stále trápí nedostatek pracovní síly.

Nedostatek pracovníků podle Zeisela podpořila i statistika nezaměstnanosti, kterou dnes vydal Český statistický úřad. Míra nezaměstnanosti podle ČSÚ v březnu dále klesla na 2,2 procenta. \"I proto dnešní průzkum naznačil, že podnikatelé mají v plánu investovat, což by jim v budoucnu mělo přinést možnost přijímat nové zakázky a vstupovat na nové trhy,\" uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK