Nezaměstnanost v EU i v eurozóně zůstala na minimech z roku 2008

02.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 2. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti v Evropské unii i v eurozóně zůstala v březnu na nejnižších hodnotách od roku 2008. V celé EU činila 7,1 procenta, což je nejméně od září 2008. V zemích eurozóny pak byla nejníže od prosince 2008 a dosáhla 8,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. Nejnižší nezaměstnanost z členských zemí unie má Česká republika.

Ve 28 zemích unie bylo v březnu bez práce 17,481 milionu lidí, z toho 13,824 milionu v eurozóně. Proti únoru počet nezaměstnaných v unii klesl o 94.000 a v zemích s eurem o 83.000.

Z jednotlivých členských zemí měla nejnižší míru nezaměstnanosti podle Eurostatu Česká republika, a to 2,2 procenta. Na Maltě činila 3,3 procenta a v Německu 3,4 procenta. Naopak nejvyšší nezaměstnanost má Řecko, kde je bez práce více než pětina práceschopných obyvatel, a pak Španělsko, kde je míra nezaměstnanosti 16,1 procenta.

Meziročně míra nezaměstnanosti klesla v EU o 0,8 procentního bodu a v měnové unii o 0,9 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti se snížila ve všech členských zemích, ze kterých jsou údaje k dispozici, vyjma Litvy, kde zůstala beze změny, a Estonska, kde se zvýšila. Největší pokles zaznamenaly Kypr a Řecko.

Míra nezaměstnanosti mezi mladými do 25 let sice opět výrazně klesla, nadále však zůstává vysoká. V EU činila 15,6 procenta a v eurozóně 17,3 procenta. Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými má Německo, kde činila 6,1 procenta, a Česká republika s 6,8 procenta. Největší je naopak v Řecku, Španělsku a v Itálii.

Eurostat používá údaje Českého statistického úřadu, které se liší od údajů Úřadu práce ČR. Podle těch míra nezaměstnanosti v České republice v březnu klesla na 3,5 procenta z únorových 3,7 procenta a počet registrovaných uchazečů o práci byl nejnižší od listopadu 1997. Český statistický úřad vychází u míry nezaměstnanosti z výběrového šetření pracovních sil, Úřad práce pak z počtu registrovaných uchazečů o zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK