Ropa zlevňuje kvůli překvapivě prudkému růstu zásob v USA

02.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 2. května (ČTK) - Ceny ropy se dnes opět snižují, dolů je tlačí zpráva o překvapivě silném růstu zásob suroviny ve Spojených státech. Krátce před 18:00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o zhruba 0,7 procenta na 72,6 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela přibližně 0,2 procenta a nacházela se na 67,1 dolaru za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech se minulý týden zvýšily o 6,2 milionu barelů. Analytici přitom předpovídali nárůst o pouhých 739.000 barelů, napsala agentura Reuters.

V pondělí úřad uvedl, že těžba ropy ve Spojených státech v únoru vzrostla o 260.000 barelů denně na rekordních 10,26 milionu barelů denně. Stoupající produkce v USA podkopává snahu Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a několika dalších těžařských států podpořit ceny suroviny omezením dodávek na trh.

K poklesu cen přispívá rovněž stoupající vývoz ropy z Íránu. Ten v dubnu podle vládních údajů dosáhl 2,6 milionu barelů denně, tedy nejvyšší úrovně od dohody z roku 2015, která omezuje protiíránské sankce výměnou za zpomalení tempa íránského jaderného programu.

Americký prezident Donald Trump však nyní zvažuje obnovení sankcí, což by podle analytiků mohlo vést k růstu cen ropy. Trump by měl rozhodnutí ohledně sankcí učinit do 12. května.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 72,60 73,13 New York - NYMEX WTI červen 67,10 67,25

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK