Úroky v USA zůstaly po zasedání Fedu dle očekávání beze změny

02.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. května (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) dnes podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny, v rozpětí 1,50 až 1,75 procenta. Banka zároveň vyjádřila důvěru, že současný růst inflace, který se blíží jejímu dvouprocentnímu cíli, bude pokračovat. To by mohlo znamenat, že k dalšímu zvýšení základní úrokové sazby přistoupí Fed již příští měsíc, napsala agentura Reuters.

\"Výbor očekává, že se ekonomické podmínky budou vyvíjet způsobem, který bude vyžadovat další postupné zvyšování základní úrokové sazby,\" píše se v dnešním prohlášení měnového výboru, který banka vydala po skončení jeho dvoudenního zasedání. Fed v tomto roce počítá s dalšími dvěma zvýšeními sazeb. Poprvé je letos zvedl o čtvrt procentního bodu v březnu. K trojímu navýšení přikročil i loni.

Růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států v prvním čtvrtletí meziročně zpomalil na 2,3 procenta. V předchozích třech čtvrtletích HDP v průměru rostl o více než tři procenta. Pro Fed je ale podstatné, že se ekonomická aktivita v posledních měsících přesto mírným tempem zvyšuje a rychle přibývají nová pracovní místa. Další zasedání měnového výboru se bude konat 12. a 13. června.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK