Americké akcie po rozhodnutí Fedu o sazbách uzavřely se ztrátami

02.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. května (ČTK) - Americké akcie po dnes oznámeném rozhodnutí tamější centrální banky (Fedu) ponechat základní úrokovou sazbu beze změny krátce posílily, ale vzápětí své zisky smazaly. Banka totiž uvedla, že očekává pokračování růstu inflace a naznačila, že by proto v budoucnu mohla přistoupit k dalšímu navyšování sazeb. Obavy investorů také budí zhoršující se obchodní vztahy mezi Spojenými státy a Čínou. Na devizových trzích zpevňoval dolar.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, odepsal 0,72 procenta a obchodování uzavřel na 23.924,57 bodu. Širší index S&P 500 klesl také o 0,72 procenta na 2635,63 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,42 procenta na 7100,90 bodu.

\"Řekl bych, že trh vydechl úlevou, protože nedošlo k nečekanému navýšení sazeb,\" řekl agentuře Reuters analytik Randy Frederick z americké banky Charles Schwab. Následnou korekci vysvětluje jeho kolega Steven Violin ze společnosti F.L. Putnam Investment Management Company faktem, že trhy toto rozhodnutí Fedu v podstatě předvídaly.

Měnový výbor Fedu dnes ponechal podle očekávání a navzdory rostoucí inflaci základní úrokovou sazbu bez změny v rozmezí 1,50 až 1,75 procenta. Banka nicméně zdůraznila, že v příštích 12 měsících očekává hodnotu inflace okolo dvou procent, což jí ponechává prostor k dalšímu zvyšování sazeb, která již také naznačila.

Obecně se v tomto roce počítá s dalšími dvěma navýšeními, první by mohlo přijít již v červnu. Poprvé letos Fed úroky zvyšoval v březnu. Podle některých expertů by právě kvůli růstu inflace mohlo v roce 2018 dojít dokonce ještě ke třem dalším navýšením.

Růst zaznamenaly po ohlášení čtvrtletních výsledků akcie technologické společnosti Apple, ještě ke konci obchodování si připisovaly něco přes čtyři procenta. Apple meziročně zvýšil čistý zisk o zhruba 25 procent na 13,8 miliardy dolarů (téměř 300 miliard Kč). Zároveň oznámil zvýšení dividendy a rozšíření zpětného odkupu vlastních akcií.

Na druhém konci spektra se nacházel majitel Snapchatu, firma Snap. Její akcie se propadly o téměř 22 procent, když společnost nesplnila očekávání analytiků ohledně tržeb a počtu uživatelů.

Na devizových trzích se dařilo dolaru. Pomohl mu výhled na další zvyšování úrokové sazby ve Spojených státech. Okolo 22:00 SELČ přidával dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zhruba 0,4 procenta na 92,61 bodu. Euro na dolar ztrácelo také asi 0,4 procenta na 1,1941 USD.

vjn

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK