Stavební brněnská firma OHL ŽS měla loni potřetí po sobě ztrátu

03.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 3. května (ČTK) - Brněnská stavební společnost měla loni třetím rokem po sobě ztrátu ve stovkách milionů korun. Její hospodaření loni skončilo minusem 372 milionů korun, vyplývá z pozvánky na valnou hromadu společnosti. Za rok 2016 firma prodělala rekordních téměř 1,5 miliardy korun, o rok dříve zhruba půl miliardy korun.

Představenstvo společnosti navrhuje valné hromadě schválit převedení loňského výsledku na účet neuhrazená ztráta minulých let a uhradit celkovou ztrátu ve výši kolem 950 milionů korun převodem z účtu ostatní kapitálové fondy a z účtu emisní ážio, což je rozdíl mezi akcií v nominální hodnotě a emisní hodnotě.

Firma už dříve avizovala, že letos poprvé za poslední tři roky ztrátu neplánuje a v tržbách chce dosáhnout 7,8 miliardy korun, z nichž zhruba polovinu má už smluvně zajištěnou.

Za rekordními ztrátami z minulosti byly podle dostupných informací projekty v zahraničí. Z většiny zahraniční trhů se už firma stáhla a nyní se snaží získat zakázky zejména v Česku. V zahraničí firma dělá jen projekty s dostatečným profitem. Mezi největšími projekty, které firma získala, jsou práce na rekonstrukcích železniční trati Břeclav - Znojmo, Fakultní nemocnice Olomouc a Janáčkova divadla v Brně. Letos společnost získala tendr na výstavbu čtvrtého železničního koridoru v úseku Sudoměřice - Votice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK