Americký obchodní deficit v březnu klesl, export je na rekordu

03.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 3. května (ČTK) - Obchodní deficit Spojených států v březnu poprvé po sedmi měsících klesl. Snížil se na 49 miliard dolarů (přes jeden bilion Kč) z únorových 57,7 miliardy USD, a byl tak nejnižší od loňského září. Oznámilo to dnes americké ministerstvo obchodu. Na rekordních 208,5 miliardy dolarů se díky odbytu civilních letadel a sójových bobů dostal objem exportu.

Analytici v anketě agentury Reuters odhadovali březnový deficit v průměru na 50 miliard USD. Údaje za únor byly zpřesněny na 57,7 miliardy dolarů z původně odhadovaných 57,6 miliardy USD. Únorový deficit tak byl nejhlubší od října 2008. Export v březnu vzrostl o dvě procenta, import se o 1,8 procenta snížil a dostal se na 257,5 miliardy dolarů.

Politicky citlivý obchodní deficit s Čínou v březnu klesl o 11,6 procenta na 25,9 miliardy dolarů. Podle ekonomů se ale napjaté vztahy mezi USA a Čínou ale díky tomu ani tak zřejmě nezlepší.

Americký prezident Donald Trump pohrozil zavedením cel na dovoz čínského zboží v objemu až 150 miliard dolarů. Trump chce Peking potrestat za politiku, která podle jeho názoru poškozuje americké firmy, když je nutí, aby se vzdávaly svého duševního vlastnictví. Čína obvinění odmítá a zvažuje protiopatření, například v podobě zavedení cel na dovoz americké sóji a letadel.

Americký prezident již prosadil cla na dovoz solárních panelů a velkých praček z celého světa. Spojené státy zavedly také 25procentní clo na dovoz oceli a desetiprocentní clo na dovoz hliníku. Evropská unie jedná o trvalé výjimce z těchto opatření.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK