Koruna dnes mírně posílila k oběma hlavním světovým měnám

03.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. května (ČTK) - Koruna dnes posílila k oběma hlavním světovým měnám, a to shodně o dva haléře. Kolem 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,55 Kč/EUR a 21,37 Kč/USD. Guvernér ČNB Jiří Rusnok odpoledne uvedl, že letos připadá v úvahu jedno zvýšení základní úrokové sazby, a to na konci roku. Nelze podle něj ale vyloučit ani dřívější růst sazeb.

Koruna v předchozích dnech k euru oslabila a blížila se až 25,70 Kč/EUR. Podle analytiků ale k tomu nemá aktuálně důvod. \"Zase už sílí a nasbírané ztráty umazává,\" uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Jednorázový skok podle ní vypadá nikoliv na reakci kurzu na nějakou veřejně známou událost, nýbrž na jednorázovou velkou transakci. Mohlo se prý jednat například o repatriaci zisků velkého zahraničního investora podnikajícího v Česku. \"Ten se třeba mohl rozhodnout převést si zisk po zdanění domů - a jelikož by mu v eurozóně, odkud mohl pocházet, byly koruny k ničemu, mohl je jednorázově směnit za eura. A na mělkém svátečním trhu to mohlo u kurzu vyčarovat takový skok,\" uvedla Šichtařová.

Oslabení koruny prý podle všech dostupných indicií nebylo nic dlouhodobého, ekonomicky opodstatněného. \"Dokud ještě koruna nestačila smazat všechny ztráty, je stále výhodné ji kupovat za eura, potřebuje-li někdo,\" dodala analytička.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes kolem 17:00 Kč/EUR 25,57 25,55 Kč/USD 21,39 21,37

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK