Ropa zlevňuje, vliv růstu zásob v USA překonal obavy kolem Íránu

03.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 3. května (ČTK) - Ceny ropy dnes klesají, dolů je tlačí zejména růst zásob suroviny a rekordní těžba ve Spojených státech. Tyto vlivy převážily nad obavami z omezování těžby ze strany Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) i z případných nových sankcí, které by Spojené státy mohly uvalit na Írán. Ten patří k významným světovým producentům ropy.

Krátce před 17:00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o zhruba 0,9 procenta na 72,69 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela také asi 0,9 procenta a nacházela se na 67,34 dolaru za barel.

Ze středeční zprávy amerického Úřadu pro energetické informace (EIA) vyplynulo, že se zásoby ropy v USA zvýšily o 6,2 milionu barelů. Analytici přitom podle agentury Reuters očekávali růst jen o 739.000 barelů. Těžba v USA se v minulém týdnu zvýšila na rekordních 10,62 milionu barelů denně. Spojené státy tím předstihly největší těžařský stát OPEC, Saúdskou Arábii. Více ropy - zhruba 11 milionů barelů denně - nyní těží jen Rusko.

Americký prezident Donald Trump se podle některých zdrojů rozhodl stáhnout z jaderné dohody s Íránem, uvedla agentura Reuters. Dohoda z roku 2015 zrušila mezinárodní protiíránské sankce výměnou za omezení jaderného programu Teheránu. Zemi tak umožnila stát se opět jedním z největších vývozců ropy na světě.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 72,69 73,36 New York - NYMEX WTI červen 67,34 67,94

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK