Akcie v USA oslabovaly, údaje o ekonomice však zmírnily ztráty

03.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 3. května (ČTK) - Americké akcie během dnešního obchodování převážně oslabovaly, velkou část ztrát se jim ale podařilo smazat. Investory znepokojují vyhlídky na další zvyšování úrokových sazeb i přetrvávající napětí v obchodních vztazích mezi Spojenými státy a Čínou. Náladu na trhu nicméně podpořily příznivé údaje o vývoji ekonomiky USA, například zpráva o poklesu obchodního deficitu.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si dnes navzdory počátečnímu propadu připsal 0,02 procenta a obchodování uzavřel na 23.930,15 bodu. Širší index S&P 500 nicméně klesl o 0,23 procenta na 2629,73 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite se snížil o 0,18 procenta na 7088,15 bodu.

Cena akcií výrobce elektromobilů Tesla se propadla o téměř šest procent. Čtvrtletní výsledky podniku sice navzdory rekordní ztrátě překonaly očekávání, akcie však poslal dolů zakladatel a generální ředitel Elon Musk, když během diskuse s analytiky odmítl odpovídat na podle něj \"nudné\" otázky ohledně finanční situace firmy. Musk rovněž doporučil investorům, aby nekupovali akcie Tesly, pokud mají obavy z jejich vrtkavosti.

Americký prezident Donald Trump nyní hrozí, že kvůli obchodním sporům s Pekingem uvalí cla ve výši 25 procent na dovoz stovek čínských produktů. Do Pekingu dnes dorazila delegace vysokých obchodní představitelů USA ke dvoudenním jednáním, analytici však považují za nepravděpodobné, že bude dosaženo průlomu. Akciové trhy se již delší dobu obávají negativních hospodářských důsledků případné obchodní války mezi Čínou a USA.

Na devizovém trhu dnes dolar mírně oslaboval. Investoři totiž vybírali zisky, které jim přinesl dosavadní růst kurzu americké měny. Euro si v závěru obchodování v New Yorku vůči dolaru připisovalo zhruba 0,3 procenta a pohybovalo se v blízkosti 1,1990 USD. Pozornost investorů se nyní soustředí na páteční zprávu o dubnovém vývoji trhu práce ve Spojených státech.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK