Taxikáři budou žádat Babiše, aby řidiči Uberu dodržovali zákon

04.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 4. května (ČTK) - Zástupci taxikářů budou na schůzce s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO) požadovat, aby řidiči Uberu nemohli nabízet své služby, dokud nebudou plnit podmínky vyžadované zákonem. Před schůzkou na úřadu vlády, kam přijeli dnes ráno jednat o pondělním memorandu mezi vládou a společností Uber, to řekl mluvčí Sdružení českých taxikářů Lukáš Pelikán. Sdružení kvůli memorandu původně svolalo protest na dnešní ráno do Čestlic, na Babišovu výzvu se ale taxikáři místo protestu rozhodli k jednání.

Memorandem vláda umožňuje Uberu podnikat i bez povolení, která ostatní podnikatelé a živnostníci musejí mít, řekl Pelikán. O tom chtějí taxikáři s Babišem jednat. \"Budeme chtít, aby po nich (Uberu) požadoval okamžité plnění podmínek, okamžité plnění zákona 111. Řidiči, kteří nesplňují zákon 111, nemají nabízet služby, tudíž chceme, aby jim nebylo umožněno tyto služby provozovat, dokud si nevyřeší všechny potřebné dokumenty,\" uvedl Pelikán. Pokud podmínky nesplňují, měli by být řidiči Uberu přísněji trestáni, dodal.

Taxikářům se nelíbí, že vláda podle nich dala memorandem Uberu ústupky. Kritizují mimo jiné, že řidiči Uberu budou moci nadále jezdit bez taxametrů. Uber a další podobní přepravci, například Taxify, účtují své služby přes aplikace v mobilním telefonu. \"Nerozumím tomu, proč vůbec je sepsáno nějaké memorandum s firmou, která tady několik let porušovala zákon a teď na základě toho, že něco slíbí, by jim mělo být odpuštěno,\" podotkl Pelikán. Zástupce Sdružení českých taxikářů na schůzku vedl jeho předseda sdružení Petr Polišenský.

V pondělní podepsaném memorandu se firma zavázala ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou také muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Firma rovněž slíbila, že bude státu poskytovat data o jízdách řidičů kvůli výběru daní a zajistí zavedení elektronické evidence tržeb. Sdružení českých taxikářů však označilo memorandum za paskvil, protože podle něj Uber stále nebude podléhat přísným podmínkám jako taxikáři. Proto Sdružení vyzvalo k dvouhodinovému protestu v Čestlicích, jenž měl začít v pátek ráno v 05:00.

Taxislužby v prvních měsících letošního roku uspořádaly několik protestů proti Uberu a společnosti Taxify. Pomalými jízdami blokovaly centrum Prahy. Naposledy zkomplikovaly provoz v okolí Václavského náměstí 27. března. Důvodem všech protestů bylo, že řidiči alternativních služeb jezdí bez licence a taxametrů. Uber v minulosti argumentoval tím, že není taxislužbou, ale že zprostředkovává spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK