Zisk Société Générale ve čtvrtletí stoupl o 14 procent

04.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. května (ČTK) - Francouzské bance Société Générale, která v České republice vlastní většinový podíl v Komerční bance, stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 14 procent na 850 milionů eur (21,7 miliardy Kč). Informovala o tom banka v dnešním prohlášení. Výsledky překonaly očekávání analytiků dotazovaných agenturou Thomson Reuters, kteří počítali se ziskem jen 821 milionů eur.

\"Výsledky jsou všeobecně v souladu s našimi strategickými ambicemi,\" dodal v prohlášení generální ředitel Frédéric Oudéa. Banka ve čtvrtek večer rovněž oznámila, že se dohodla s Oudéou na pokračování ve funkci další čtyři roky.

Banka nechala beze změny rezervy na spory na 2,3 miliardy eur. Dodala, že v příštích dnech nebo týdnech očekává závěrečné dohody s úřady kvůli sporům týkajícím se sazeb Libor a možného porušení zákona o korupci v USA v souvislosti s transakcemi s Libyí.

Příjmy se však snížily o 2,8 procenta na 6,29 miliardy eur a zaostaly za odhady analytiků. Důvodem byl hlavně slabý výkon divize korporátního a investičního bankovnictví, jejíž příjmy klesly o 13,4 procenta a čistý zisk o 56,9 procenta, převážně vlivem vývoje směnných kurzů. Pokles zaznamenala i divize obchodů s cennými papíry, přestože další mezinárodní banky zaznamenaly v této oblasti růst. Podle Société Générale za to zřejmě může její větší zaměření na Evropu.

Komerční banka patří mezi největší české banky. Société Générale v ní vlastní podíl 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK