Zisk Erste Group v prvním čtvrtletí stoupl o 26,8 procenta

04.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Vídeň 4. května (ČTK) - Rakouské bankovní skupině Erste Group, která ovládá Českou spořitelnu, stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 26,8 procenta na 333 milionů eur (8,5 miliardy Kč). K vysokému růstu přispěl silný ekonomický růst ve východní Evropě a celkově příznivé prostředí, díky kterému mohla banka snížit rezervy na ztrátové úvěry. Vyplývá to z prohlášení, které dnes banka zaslala ČTK.

Výsledky překonaly odhady analytiků, kteří v anketě agentury Reuters čekali zisk 311 milionů eur. \"Poptávka po úvěrech je nadále silná, zvláště v České republice a na Slovensku,\" uvedl generální ředitel Andreas Treichl. \"Zdaleka největší příspěvek však přišel z mimořádně příznivého rizikového prostředí, jehož výsledkem bylo uvolnění,\" dodal s upozorněním, že banka mohla uvolnit peníze ze svých rezerv na ztrátové úvěry.

Čisté příjmy z úroků stouply o tři procenta na 1,1 miliardy eur. Příjmy z poplatků vzrostly o 4,6 procenta na 478,6 milionu eur. Provozní výnosy stouply o 2,1 procenta na 1,65 miliardy eur.

Vklady zákazníků se zvýšily o 7,5 procenta na 155,3 miliardy eur. To však přispělo i k růstu nákladů, protože banka musela navýšit příspěvky do fondu na pojištění vkladů. Úvěry klientům stouply o 7,3 procenta na 140,5 miliard eur.

Erste je klíčovým hráčem na bankovním trhu střední a východní Evropy. Vedle České republiky a Rakouska působí v Rumunsku, na Slovensku, v Maďarsku, v Chorvatsku a v Srbsku. České spořitelně, která je největší tuzemskou bankou podle počtu klientů, vzrostl v prvním čtvrtletí zisk o 15,4 procenta na 4,1 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK