Aerolinky Air France-KLM prohloubily ve čtvrtletí ztrátu

04.05.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. května (ČTK) - Letecká společnost Air France-KLM prohloubila v prvním čtvrtletí ztrátu na 118 milionů eur z loňských srovnatelných 33 milionů eur. Aerolinky současně v dnešním prohlášení varovaly, že čekají v letošním roce pokles zisku kvůli stávkám v hlavní francouzské divizi.

Zaměstnanci Air France v letošním roce stávkovali již 13 dní. Výsledky přicházejí v době, kdy se ve firmě koná hlasování mezi zaměstnanci o mzdách. Generální ředitel již dříve uvedl, že pro něj bude obtížné zůstat ve funkci, pokud se zaměstnanci vysloví proti návrhu.

Příjmy se ve čtvrtletí zvýšily o 1,8 procenta na 5,81 miliardy eur díky většímu počtu přepravených cestujících a vyšší obsazenosti letadel. Počet přepravených cestujících se zvýšil o 5,2 procenta na 22 milionů.

Zisk v nizozemské části KLM se naopak zvýšil o 32 milionů eur na 60 milionů eur. KLM se obvykle daří lépe, protože má nižší náklady a vyšší ziskovou marži než Air France.

Aerolinky odhadují náklady na stávky na 300 milionů eur. Každý den stávky je stojí 25 až 30 milionů eur a na květen byly zatím svolány stávky na další čtyři dny.

Společnost varovala, že kvůli stávkám a dalším problémům, jako je růst cen pohonných hmot a vývoj směnných kurzů, bude provozní zisk za celý rok výrazně pod loňskou úrovní. Loni zisk firmy původně činil 1,488 miliardy eur, byl však později kvůli změnám účetních pravidel upraven na 1,9 miliardy eur, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK