Největší americká banka JPMorgan výrazně zvýšila čtvrtletní zisk

12.10.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. října (ČTK) - Americká bankovní společnost JPMorgan Chase & Co ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšila čistý zisk téměř o čtvrtinu na 8,4 miliardy dolarů (186,9 miliardy Kč). Banka dnes uvedla, že těžila z růstu úrokových sazeb i z nižšího daňového zatížení. Tyto příznivé faktory převážily nad slabými příjmy z obchodování s dluhopisy. JPMorgan je podle objemu aktiv největší bankou ve Spojených státech.

Zisk na akcii vzrostl na 2,34 dolaru z 1,76 dolaru před rokem. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu společnost FactSet odhadovali na 2,26 dolaru.

Americká centrální banka (Fed) už letos třikrát zvýšila úrokové sazby a počítá s jejich dalším růstem. Vyšší úrokové sazby umožňují bankám více vydělávat na poskytovaných půjčkách.

Celkové příjmy banka JPMorgan ve čtvrtletí zvýšila na 27,82 miliardy dolarů z 26,45 miliardy USD před rokem. Banka navíc díky daňové reformě zaplatila na dani z příjmu o 500 milionů dolarů méně než před rokem, ačkoli hrubý zisk zvýšila o více než miliardu dolarů.

Čtvrtletní výsledky dnes hlásí rovněž menší konkurenti Citigroup a Wells Fargo. Výsledky bank jsou pro investory signálem celkového zdraví ekonomiky, upozorňuje agentura Reuters.

\"Americká i světová ekonomika nadále vykazují sílu, navzdory rostoucím hospodářským a geopolitickým nejistotám,\" uvedl dnes generální ředitel a předseda správní rady JPMorgan Jamie Dimon.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK