Kvůli praní špinavých peněz prohledávali v Německu Deutsche Bank

29.11.2018 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 29. listopadu (ČTK) - Šest poboček největší německé banky Deutsche Bank ve Frankfurtu nad Mohanem a okolí dnes prohledávalo na 170 členů kriminální policie, prokuratury a daňové inspekce. Hledali důkazy o praní špinavých peněz, oznámila kancelář státního zástupce. Vyšetřovatelé zkoumají činnost dvou zaměstnanců banky, kteří údajně pomáhali klientům zakládat firmy v daňových rájích za účelem praní špinavých peněz.

Vyšetřovatelé zajistili dokumenty v papírové i elektronické formě. Banka podle agentury Reuters jejich zásah potvrdila a sdělila, že s úřady plně spolupracuje.

Akcie Deutsche Bank v reakci na zprávu před polednem ztrácely téměř čtyři procenta.

Jak uvedl úřad prokurátora, hlubší vyšetřování bylo zahájeno na základě zkoumání takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers) a databáze Offshore Leaks (Úniky v daňových rájích).

Vyšetřování nesouvisí se sklandálem dánského bankovního domu Danske Bank, do něhož je Deutsche Bank také zapletena.

Prokurátoři zkoumají, zda Deutsche Bank může klientům pomáhat při zakládání společností v daňových rájích a zda finanční prostředky převáděné na její účty mohou obcházet opatření proti praní špinavých peněz.

Jen v roce 2016 využilo pobočku Deutsche Bank na Britských Panenských ostrovech více než 900 zákazníků, hodnota převedených prostředků dosáhla 311 milionů eur (přes osm miliard Kč).

Zaměstnanci banky jsou obviněni z porušení povinností, protože opominuli nahlásit podezření z praní špinavých peněz klientů a firem se sídlem v daňových rájích a podezřelých z daňových úniků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK