Citigroup ve 2. čtvrtletí zvýšila čistý zisk o sedm procent

15.07.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. července (ČTK) - Americká banka Citigroup ve druhém čtvrtletí zvýšila čistý zisk o sedm procent na 4,8 miliardy dolarů (109 miliard Kč). Největší podíl na růstu měly nižší náklady a příznivý vývoj spotřebitelských úvěrů, uvedla dnes banka. Výsledek tak překonal očekávání analytiků. Snížily se ale příjmy z obchodování.

Zisk na akcii třetí největší banky v USA činil 1,95 dolaru, zatímco analytici oslovení v průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali zisk 1,80 dolaru na akcii. Zisk zahrnuje jednorázový příjem 12 centů na akcii díky investici do elektronické obchodní platformy TradeWeb.

Očekávání překonaly i celkové příjmy banky, které se zvýšily o dvě procenta na 18,76 miliardy dolarů (426,3 miliardy Kč). Analytici čekali 18,5 miliardy USD.

Bance se ve druhém kvartálu dařilo zvyšovat půjčky i vklady. Zmírnila tak obavy, že slabší výhled ekonomiky zhoršuje schopnost spotřebitelů půjčovat si. Objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o tři procenta na 689 miliardy dolarů, zatímco vklady vzrostly o pět procent na 1,05 bilionu USD.

Příjmy obchodní divize o čtyři procenta klesly, údaj ale nezahrnuje zisk z investice do Tradewebu. Příjmy z obchodování na finančních trzích vykázaly devítiprocentní pokles.

Citigroup je první významnou bankou, která zveřejnila data za druhé čtvrtletí. V tomto týdnu oznámí výsledky hospodaření také další významné banky, jako je JPMorgan Chase & Co, Bank of America a Goldman Sachs.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK