Výbor podpořil jiné zdanění rezerv pojišťoven, než navrhla vláda

09.10.2019 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. října (ČTK) - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil Sněmovně schválit ve vládním daňovém balíčku odlišná pravidla pro daňovou uznatelnost technických rezerv pojišťoven, než jaká navrhuje vláda. Výbor projednával desítky pozměňovacích návrhů, které poslanci k balíčku vznesli. K většině z nich nezaujal žádné stanovisko. Balíček především zvyšuje spotřební daně z lihu, tabákových výrobků a hazardu. Vláda tím chce chránit občany před rizikem vzniku závislostí a s tím spojenými negativními dopady.

Největší debata byla kolem vládního návrhu zdanit technické rezervy pojišťoven nad minimum vycházející z evropské směrnice Solvency II. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) řekla, že vláda nechce omezovat tvorbu rezerv pojišťoven. Ministerstvu podle ní vadí, že nyní se mohou celé technické rezervy uznávat jako daňově uznatelné. Opět poukazovala na to, že žádný jiný sektor takovou výhodu nemá. Chce proto, aby se postupovalo podle evropské směrnice Solvency II.

Zkritizoval ji však předseda klubu TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj ve směrnici není ani slovo o tom, že by se rezervy musely zdaňovat nad hranici stanovenou Solvency II. \"Je to škodlivé po českou ekonomiku a ještě přitom nestoudně lžete,\" řekl Kalousek ministryni. Ekonomický odborník ODS Jan Skopeček řekl, že vládní návrh ohrozí stabilitu finančního sektoru. \"Vláda zdaní dlouhodobé úspory obyvatel,\" uvedla Věra Kovářová (STAN). Pirát Mikuláš Ferjenčík upozorňoval na to, že Česká národní banka požaduje rezervy o desítky procent vyšší, než je minimum.

Rozpočtový výbor dnes přesto těsnou podpořil pozměňovací návrh poslankyně Kovářové, který nová pravidla zdaňování rezerv zužuje pouze na neživotní pojištění. U životního pojištění by pro pojišťovny platila dosavadní pravidla. Podle informací ČTK pro kladné stanovisko hlasovali přes nesouhlas ministryně financí i dva členové výboru za ČSSD.

Schillerová poté novinářům řekla, že pokud by ČSSD hlasovala pro návrh i na plénu, považovala by to za porušení koaliční smlouvy. Doufá však, že se vše vyřeší na jednání koaliční rady.

Výbor podpořil také návrh Piráta Tomáše Martínka, který v zákoně o hazardních hrách ruší omezení u živých turnajů. Jde například o podmínku, aby účastníci předem složili nejméně polovinu minimální výhry.

Výbor podpořil i návrh Pirátů na zvýšení limitu, do kterého budou domácnosti osvobozeny od placení spotřební daně při vaření piva pro vlastní spotřebu. Návrh zvyšuje limit z 200 na 2000 litrů.

V případě loterií výbor podpořil návrh sociálního demokrata Ondřeje Veselého, který zachovává současné zdanění hazardních her kromě loterií. Zdanění loterií má vzrůst podle vládního návrhu z 25 na 30 procent.

Výbor již dříve doporučil z balíčku vyřadit návrh na zrušení daňového osvobození u plynu určeného pro vytápění v domovních kotelnách. Odpůrci tohoto návrhu, který by dopadl i na domovy důchodců nebo dětské domovy, varovali, že by prodražil topení stovkám tisíc domácností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK